Prohlížíte si: Úvod / Recepty, rady při pečení

Recepty, rady při pečení

Pokud jste v bezlepkovém pečení a vaření začátečníci, zvolte si pro své počátky v kuchyni směs Labumix Base. Jedná se o univerzální mouku, se kterou můžete zahušťovat pokrmy, zkoušet péct, obalovat řízky, zeleninu atd. Jakmile se Vám bude dařit, můžete se pustit do přípravy složitějších pekařských receptů. Níže najdete recepty z našich směsí Labumix podle vhodnosti použití jednotlivých směsí. Vyzkoušejte směsi na různé druhy chlebů-jsou vyvinuty tak, aby si je mohl doma upéct každý, jen si přečtěte pár našich rad tak, aby se vše povedlo.

Navštivte nás na prodejně ve Frýdku-Místku, rádi Vám osobně poradíme, všichni jsme jednou začínali. Spolupracujeme se sdružením moravskoslezských celiaků, pomáháme pořádat pravidelná setkání na naší prodejně, kde si předáváme zkušenosti, recepty, novinky ze světa celiaků. Více informací získáte rovněž na naší prodejně nebo na www.zdravebezlepku.cz.

ŠKOLA LABUMIX - aby se vše povedlo

 
Těsto se lepí = moc tekutin,  přidejte mouku, nechejte odležet v ledničce.
Těsto se drobí= přidejte žloutek

Formy na pečení vymažeme tukem a vysypáváme např. strouhanými mandlemi, ořechy, kokosem atd. Nám se osvědčilo vysypat formu psylliem(jitrocel indický). Bábovku z formy po upečení krásně vyklopíme, psyllium se nepřipaluje tak jako např. ořechy a navíc máme na bábovce -  "něco zdravého"- vlákninu.

Bezlepková těsta jsou velmi lepivá, pokud si před manipulací s těstem navlhčíme ruce vodou, použijeme mokrou gumovou stěrku, lépe se nám pracuje, těsto se nelepí. 

Pizza Labumix

bude výborná, pokud těsto nebudete dávat na pečící papír, ani vymazávat plech tukem.
Těsto vyválíme rovnou na plech, pokud se lepí, podsypeme např. kukuřičnou moukou.Pečeme zprudka na 230 stupňů.

Z balení 500 g upečeme 2 plechy pizzy.

Pečení chleba
Droždí by nemělo přijít do kontaktu s olejem, ani se solí
Je-li chléb nízký, uberte vodu.
Je-li chléb zakalený, je potřeba, aby déle kynul.

Velmi důležitý je výběr programu. Bezlepkový program správně míchá těsto pouze jednou.

Pokud připravujeme chléb v domácí pekárně, vždy po cca 8-10 minutách intenzivního hnětení pekárnu otevřeme a zkontrolujeme, jak se naše těsto chová. Pomocí stěrky (namočené ve vodě) hmotu hrneme ze stran spíše k hnětacímu háku, setřeme ulpělé zbytky směsi ze stěn nádoby, kontrolujeme, zda má těsto správnou konzistenci a zda je řádně prohněteno. Mělo by tvořit tzv. celistvou hroudu. Nesmí mít příliš řídké. Pokud ihned po hnětení vyjmeme hák z nádoby, těsto zatlačíme pomocí stěrky do formy a povrch uhladíme, předejdeme nevzhledným dírám po hnětacím háku a navíc máme jistotu, že těsto nebude v průběhu kynutí znovu hněteno. Každá domácí pekárna má od výrobce nastavenu jinou dobu hnětení, kynutí i pečení. Pokud se nám stane, že po upečení chléb propadne, příště ubereme vodu, případně ještě přidáme trochu kvasnic. 

Těsto musí být vždy řádně prohněteno! Dodržujeme zásadu-jen jednou necháváme kynout, poté pečeme. V průběhu kynutí již nikdy nemanipulujeme s těstem, výsledek nebude dobrý. 

Vánoční cukroví

Použijeme speciálně vyvinutou směs pro sladké pečení Labumix sweet s máslovým aroma, můžeme míchat s moukou Labumix Base v poměru 1:1.
Cukroví bude měkké, ale nebude se lámat. Vanilkové rohlíčky můžeme obalit v cukru až po vychladnutí.

Recepty ze směsi LABUMIX - SWEET:

Bezlepkové lívance

Suroviny: mléko 250g, kvasnice 7g, směs LABUMIX SWEET 70g, 1 celé vejce, 1 lžíce cukru, špetka soli

Postup: z mléka, kvasnic a cukru necháme vzejít kvásek, vše rozmícháme na hladké těsto a necháme kynout cca 40-50 minut, lehce zředíme vodou nebo mlékem (těsto po vykynutí zhoustne), smažíme na pánvi lehce potřené olejem, po obou stranách (teflonovou pánev stačí potřít před cca každým pátým lívancem, v lepším případě jen před prvním smažením

! nutno smažit při nízké teplotě, jinak se těsto připaluje. Obracíme až když je těsto z jedné strany "zaschlé".

Bezlepkové palačinky

Suroviny: mléko 250g, 1 lžíce cukru, 1 vejce, směs LABUMIX SWEET 60g

Postup: smícháme v  hladké těsto, míchat metličkou než těsto lehce zhoustne a nechat odstát cca 10 min. Smažíme velmi pomalu stejně jako lívance na pánvi potřené olejem, obracíme až poté, jakmile povrch palačinky " zaschne".

Cukroví „nejen na Vánoce“

Linecké

Suroviny: sme LABUMIX SWEET 300g, máslo/margarín 200g, cukr moučka 110g, voda 23g

Postup: smícháme v hladké těsto, které necháme odležet v chladu cca 24 hodin. Rozválíme pomocí hladké rýžové mouky a vykrajujeme různé tvary. Pečeme při 160 °C cca 10-12 minut. Před slepováním a plněním necháme odležet v chladu 24 hodin.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny: směs LABUMIx SWEET 240g, máslo 200g, cukr moučka 70g, mleté oříšky 110g

Postup: vypracujeme těsto, necháme odležet 24 hodin v ledničce, tvarujeme rohlíčky, pečeme při 160°C 10-12min, po vychladnutí sundáme z plechu a obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilkovým cekrem.

Pracny oříškové a kokosové

Stejným těstem jako na vanilkové rohlíčky plníme formičky, pečeme 10-12 min na 160°C, vyklápíme lehce vychladlé. Pokud se místo oříšků použije kokos, dostaneme kokosové pracny.

Dvoubarevné pracny

Stejně tak jako těsto na vanilkové rohlíčky použijeme těsto na dortěnky – kombinujeme do formiček, postup je stejný jako u jednobarevných pracen z rohlíčkového a kokosového těsta.                                                                                               

Kakaové dortěnky

Suroviny: směs LABUMIX SWEET 150g, bramborový škrob 60g, kakao 20g, cukr moučka 70g, máslo (změklé) 150g, 1 žloutek, soda na špičku nože

Postup: vypracujeme hladké těsto, které necháme 24 hodin odležet v ledničce, poté vyválíme silnější placku (cca 3-5 mm), vykrajujeme malé tvary (podsypáváme hladkou rýžovou moukou), pečeme při 160°C 10-12 minut, jeden den necháme odležet v chladu, poté slepujeme máslovým krémem, polejeme čokoládou a zdobíme půlkami oloupaných mandlí.

Pozn.: Cukroví je dobré nechat uležet v chladu min 3 dny, pokud se kousky plní, plníme vždy po odležení min 24hod od upečení, jinak by se těsto mohlo lámat.

Sandokanovy oči („sameťáky“)

Suroviny: cukr moučka 150g, sádlo 150g, směs LABUMIX SWEET 180g, kakao 30g

Postup: smícháme v hladké těsto, které necháme odležet 24 hodin v ledničce. Modelujeme malé kuličky, na plechu vyhloubíme malé důlky a pečeme při 160 °C 10-12 minut. Plníme marmeládou a půlkou lískového oříšku, nebo jen marmeládou, můžeme pokapat bílou čokoládou.

Perníčky

Suroviny: směs LABUMIX SWEET 800-900g, vejce celé 3 ks, žloutky 3 ks, cukr moučka 300g, med 250g, soda 2 lžičky, perníkové koření 2 lžičky, skořice 1 lžička, rozpuštěné máslo 9 lžíc

Postup: smícháme tekuté- med, vejce a máslo, přidáme vše suché kromě směsi LABUMIX SWEET, tu přimícháváme postupně, dojde k zahuštění a vytvoření hladkého těsta, směsi přidáváme tolik, aby hmota byla plastická a hladká jako plastelína. Těsto necháme přes noc v chladničce, druhý den vyválíme a vykrajujeme tvary silné cca 3 mm, při vyvalování podsypáváme rýžovou moukou hladkou. Pečeme 10-12 minut při  160°C. Po vytažení z trouby ještě horké potíráme rozšlehaným vejcem, nebo rumovou cukrovou polevou (cukr moučka rozmíchaný v rumu).

Roláda

Suroviny: cukr krupice 80g, vejce 4 ks, směs LABUMIX SWEET 90g, kypřící prášek 1 ks ( 15g)

Postup: vše vyšleháme v hladkou hmotu, pečeme na pečícím papíře cca 12 minut při  160°C.

Těsto na záviny (štrudli)

Suroviny: 1 hrnek směsi LABUMIX SWEET, 1/4 hrnku vody, 1/2 kostky změklého másla, špetka soli

Postup: smícháme v hladké těsto, pokud se příliš lepí, přidáme trochu více mouky. Těsto necháme odležet minimálně 2 hodiny v chladničce, pak pomocí hladké rýžové mouky vyválíme plát, naplníme jablkovou náplní (nastrouhaná jablka, skořice, lžíce vanilkového pudinku, vanilkový cukr), zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C cca 35 minut. Těsto lze použít i způsobem 2 placky na sebe – toto je recept na 1 placku a 1 závin – tzn. , že dávku zdvojnásobíme.

Kynuté těsto na závin a koláče

Suroviny: směs LABUMIX SWEET 200g, kvasnice 1/2 kostky, cukr krupice 30g, vejce 1 ks, rozehřáté máslo 40g, špetka soli, mléko 150g

Postup: z kvasnic, vlahého mléka a trošky cukru připravíme kvásek, předmícháme směs s cukrem, vše smícháme a vyhněteme těsto. Vyválíme plát pomocí hladké rýžové mouky, posypeme skořicovým cukrem anebo naplníme náplní. Zavineme a necháme kynout cca 45 minut na teplém místě. Potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme při 160-170°C cca 35 min.

Kynuté těsto do formy

Suroviny: směs LABUMIX SWEET 180g, kvasnice 1/2 kostky, cukr krupice 50 g, vejce 1 ks, rozehřáté máslo 40g, špetka soli, mléko 150g

Postup: Z kvasnic, vlahého mléka a trošky cukru připravíme kvásek, předmícháme směs s cukrem a vše smícháme a vyhněteme těsto. Pomocí stěrky namočené ve vodě těsto zatlačíme do formy (použít např. formu vyloženou pečícím papírem), povrch pečlivě uhladíme mokrou stěrkou. Posypeme plátky mandlí. Necháme kynout na teplém místě 45-50 minut. Pečeme při 160-170°C cca 45 minut.

Perník na plech

Suroviny: 1 hrnek cukru krystal, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1,5 hrnku směsi LABUMIX SWEET, 1,5 hrnku pohankové mouky hladké, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky kypřícího prášku, 2 vejce, 1-2 lžíce kakaa

Postup: šleháme vejce s mlékem a olejem, přidáme smíchané suché ingredience a vyšleháme v hladké těsto. Nalijeme do silikonové formy nebo vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme  při 160-180°C 45-50 min.

Celozrnná bábovka

Suroviny: vejce 4 ks, cukr moučka 140g, vanilkový cukr 1 ks, olej 100ml, mléko 100ml, směs LABUMIX SWEET 80g, pohanková mouka celozrnná 80g, prášek do pečiva 1 ks (15g)

Postup: bílky ušleháme zvlášť do tuhého sněhu. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej a mléko a postupně vmícháme do suchých ingrediencí. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme v bábovkové formě vymazané tukem a vysypané mandlemi nebo psylliem cca 55-60 min při 160°C.

Makovník

V receptu na celozrnnou bábovku výše použijeme místo pohankové mouky mletý mák v množství 80g a směsi LABUMIX-SWEET použijeme 80g

Jinak recept zachováme, péct můžeme i na plechu vyloženém pečícím papírem, pak dobu pečení zkrátíme na cca 25-30 min. Po vychlazení můžeme makovník potřít citrónovou polevou nebo čokoládou.

LABUMIX - BASE

Směs LABUMIX-BASE můžete použít ve veškerých receptech, kde jste v současné době používali směsi jiných výrobců.

Bábovka 

Potřebné suroviny: 200g směsi LABUMIX-BASE, 3 vejce, 150g cukru (nejlépe třtinového), kelímek (200g) pomazánkového másla, vanilkový cukr, 5 lžic mléka, 15g kypřícího prášku, citrónová šťáva z půlky citrónu, špetka soli (můžeme přidat i 3 polévkové lžíce rumu-zlepšuje těsto)

Postup: oddělíme žloutky a bílky, vyšleháme sníh z bílků. Žloutky šleháme s cukrem, přídáme pomazánkové máslo, mléko a citrónovou šťávu,(kdo může i rum) vše vyšleháme, poté pomalu přidáváme směs LABUMIX-BASE promíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli, vyšleháme do hladka, nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při teplotě 180°C po dobu přibližně 45 minut.  

Těsto můžeme také použít při přípravě koláče na plechu vyloženém pečícím papírem. Povrch můžeme posypat libovolným ovocem a přidat posypku (nemusí být). Pečeme na 180°C cca 30 minut.

Mrkvové sušenky

Suroviny: 330g LABUMIX-BASE, 10g kypřícího prášku, 150g strouhané mrkve(najemno), 50g moučkového cukru, 1 vejce, 250g másla nebo margarínu, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Mouku smísíme s práškem do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo, nastrouhanou mrkev, vejce a vypracujeme vláčné těsto. Těsto můžeme zpracovat buď tak, že jej vyválíme a vykrajujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo můžeme těstem naplnit vymazané a vysypané formičky. Sušenky pečeme v předem vyhřáté troubě na 170-180°C do zlatova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem.

Ořechový sen

Suroviny na těsto: 4 vejce, 200g moučkového cukru, 8 lžic vody, 220g LABUMIX-BASE, 1 kypřící prášek, marmeláda.

Suroviny na krém: 250g másla, 150g moučkového cukru, 40g čokoládového pudinku (např. Dr. Oetker), 300ml mléka, 100g nasekaných vlašských ořechů.

Postup: žloutky, cukr a studenou vodu ušleháme do pěny. Postupně přidáváme mouku, kterou jsme smíchali s kypřícím práškem, nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova(kontrolujeme špejlí). Upečené a vychladlé těsto rozkrojíme vodorovně na dva pláty, první plát potřeme marmeládou a přiklopíme druhým plátem. Povrch moučníku potřeme krémem. Ten připravíme tak, že v mléce rozmícháme čokoládový pudink a uvaříme do husta. Po vychlazení pudink přidáváme postupně do vyšlehaného másla s moučkovým cukrem. Na závěr celý moučník posypeme nasekanými ořechy. Kdo nemá rád vlašské ořechy, může použít lískové nebo jaké chcete.

Jahodový moučník

Suroviny na těsto: 170g LABUMIX-BASE, 300g cukru, 6 vajec, 6 lžic jahodového kompotu, 1 kypřící prášek.

Suroviny na krém: 250g másla, 150g moučkového cukru, 300ml šťávy z jahodového kompotu, 40g jahodového pudinku, jahody na ozdobu, hořká čokoláda.

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a jahodovou šťávou do pěny. Postupně zašleháváme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs vylejeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 170°C do zlatova. Vychladlý korpus potřeme jahodovým krémem, poklademe jahodami a můžeme dozdomit strouhanou čokoládou. Krém připravíme takto: ze šťávy z kompotu a pudinku uvaříme hustou hmotu, kterou po vychlazení spojíme s vyšlehaným máslem s moučkovým cukrem. 

Muffinky

Suroviny: 250g LABUMIX-BASE, 125g třtinového cukru, 10g kypřícího prášku, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 150ml mléka, špetka soli, 150g nasekané kvalitní hořké čokolády

Postup: v jedné nádobě smícháme mouku a kypřící prášek, posekanou hořkou čokoládu a špetku soli. V druhé nádobě umícháme cukr, vejce, vanilkový cukr, mléko a tuk. Dobře promícháme a vlejeme do první nádoby se suchými surovinami. Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky a naplníme do naší směsí. Pečeme pomalu v předem vyhřáté troubě. Upečené nechejte muffinky cca 5 minut odpočinout, teprve pak je vyjímejte z formy. Místo čokolády můžete také použít oříšky, ovoce, banán....

Kávový moučník

Suroviny: 3 vejce, 70g másla, 170g cukru(nejlépe třtinového), 200g LABUMIX-BASE, 1a1/2 lžíce kakaového prášku, 1/2 lžíce instantní kávy, 2 lžíce horké vody, 2a1/2 lžičky kypřícího prášku, špetku soli. Na polevu použijeme kvalitní hořkou čokoládu. Dno formy na dorty si vyložíme pečícím papírem. 

Postup: kakaový prášek a kávu zamícháme do vařící vody, nalejeme do mísy a zchladíme. Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme do mísy s tekutinou, poté přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Těsto ušleháme do hladka, z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně zamícháme do těsta. Pomocí gumové stěrky těsto vyložíme do formy na dorty a povrch uhladíme. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 180°C asi 35 minut, tak dlouho, až máme povrch těsta na dotyk pevný. Zkoušíme také špejlí, zda máme dostatečně upečeno. Z vychladlého upečeného těsta můžeme vykrajovat různé tvary, která na povrchu přelejeme rozpuštěnou čokoládou. Připravíme tak např. krásná srdíčka.

 

 

 

Nahoru

Copyright © 2024 Labužník Celiak, všechna práva vyhrazena | Výroba webu © 2013 Top Digital Group s.r.o.

Veškeré zde uvedené materiály (fotografie, texty) nelze šířit a používat bez svolení autora.
Bezlepková pekárna a cukrárna. Pečeme čerstvé pečivo, chléb, rohlíky, dalamánky, koláče, moučníky, dorty - vše bez lepku a z kvalitních surovin.