Prohlížíte si: Úvod / Z čeho pečeme

Z čeho pečeme


Moučka z jadérek bobulí révy vinné (vláknina)

Složení produktu:

Moučka-vzhledu kakaa nebo karobu-neobsahuje lepek, ani laktózu. Je velice bohatá na vlákninu, obsahuje ji z 84%, z toho 64% tvoří vláknina enzymatická. Dále je bohatá na přírodní antioxidanty, jako jsou katechin a epikatechin a především OPC procyanidin.

Cenná složka:

Procyanidin je nejsilnější známý antioxidant, asi 50x silnější než vitamín E, 18,4x silnější než vitamín C. Toto množství bylo objeveno pouze v moučce z hroznových jader.  Je vyznamenána CMA-Spezialitätenpreis 2013. Moučku je možné užívat denně jakožto přírodní doplněk výživy.

Použití produktu:

Moučka z hroznových jader se získává po vylisování oleje pomletím pokrutin. Tyto pokrutiny obsahují OPC-velice silný antioxidant, v tomto množství doposud objevený pouze v hroznovém jádru.

Moučka se snadno používá. Přidává se jako přísada (5-7%) do těst. Příslušné množství obvyklé mouky se nahradí moučkou z hroznových jader, která má neutrální chuť. Moučku můžeme použít také coby přídavek do jogurtu nebo müsli-jednu čajovou lžičku samotného prášku do něj zamícháme. Můžeme ji rovněž využít k pomoučnění masa nebo ryb před smažením. Místo trojobalu z mouky, vajec a strouhanky, která nasákne tukem, maso obalíme v této moučce nebo moučkou maso jen poprášíme a opečeme poté na oleji např. z hroznových jader, lisovaným zastudena. Pečeně zůstává zvlášť šťavnatá a je pěkně křupavá.

Moučkou z hroznových jader ochutíme své ranní "ovocné kakao": do čtvrtlitrového hrnku nasypeme tři lžičky pohankového nápoje v prášku, tři lžičky syrovátky nebo sójového mléka(vše sypké) a jednu lžičku moučky z hroznových jader. Zaléváme malým množstvím horké vody a po promíchání v hustou kašičku vodu dolijeme. Díky ingrediencím jako je mléko příjemné chuti samo o sobě, je ho ovšem možno dosladit medem či cukrem.

  

Bio lněná vláknina

  • Přírodní zdroj Omega–3 a vlákniny
  • Neobsahuje lepek
  • Potravinová vláknina
  • Antioxidanty
  • Zdroj bílkovin pro vegetariány
  • Omega–3
  • Funkční potravina

Význam lněné vlákniny

Bio lněná vláknina je vynikající zdroj vysoce kvalitní potravinové vlákniny, Omega-3 esenciálních mastných kyselin a bílkovin.

O lněné vláknině:

Částečně odtučněná lněná potravina vyráběná na Novém Zélandu. Je nezávisle certifikována a opatřena certifikátem společnosti AsureQuality.
Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro lidi trpící celiakií.
Obsahuje 32 % vysoce kvalitních bílkovin, ve formě dobře vyvážených aminokyselin – zahrnujících kyselinu glutamovou a
asparagovou, arginin (známý antibakteriální faktor pro imunitní systém), glycin, leucin a lysin (v nedostatečném množství
v mnoha obilninách).
Skvělý zdroj vysoce kvalitní potravinové vlákniny, která může být užívána jako jemnější a výživnější alternativa než psyllium a další doplňky z vlákniny / střevní regulátory/.
Obsahuje přibližně 9 % Omega-3 esenciálních mastných kyselin (ALA). To je dostatek, aby byly užitečné pro podporu dobrého fungování střev a působily jako zdroj Omega-3 pro široký rozsah tělesných funkcí (viz. „Esenciální mastné kyseliny Omega-3“).
Obsahuje velké množství lignanů, které působí jako fytoestrogeny.

Co způsobují lignany?

1. Bylo prokázáno, že lignany mají silný účinek na posílení imunity. Užívají se jednak z obecných zdravotních důvodů a jednak jako součást léčebných programů pro léčbu rakoviny a jiných degenerativních onemocnění jako je AIDS a cukrovka. Díky své schopnosti posilovat imunitní systém mohou také značně pomáhat při nemocech jako jsou alergie, astma, ekzém a další kožní problémy, atd.

2. Lignany působí jako fytoestrogeny, které tělo používá k regulování hladiny hormonů, zejména estrogenů.
Lignany v těle nahrazují estrogeny, pokud je jejich hladina nízká, nebo mohou blokovat jejich receptory, pokud je jejich hladina příliš vysoká. Bio lněná vláknina pomáhá také ženám v menopauze, úspěšně tlumí nepříjemné symptomy jako návaly horka a emoční vypětí – a z dlouhodobého hlediska snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a osteoporózy. Bylo prokázáno, že fytoestrogeny mají ochranný účinek proti vzniku rakoviny související s hormony, jako je rakovina prsu; prostaty, tlustého střeva, dělohy a děložního čípku, atd. Jsou taktéž používány při léčbě uvedených nádorových onemocnění.

3. Lignany mají silné protirakovinné účinky a pro tyto jejich vlastnosti byly rozsáhle zkoumány. Tyto účinky nezahrnují pouze schopnost
regulovat hladinu hormonů a tím snižovat riziko výskytu rakoviny související s hormony, snižují také riziko výskytu rakoviny nesouvisející
s hormony.

Co způsobuje vláknina?

Bio lněná vláknina obsahuje:

8 % rozpustné vlákniny (podobná jako v ovesných otrubách), která poskytuje hodnotnou lepkavost, objem a mazlavost ve střevech, čímž napomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi tím, že snižuje zpětné vstřebávání kyseliny žlučové. Stejné faktory pomáhají regulovat rychlost vstřebávání glukózy, diabetikům tak pomáhá přirozeně regulovat hladinu cukru v krvi. Rozpustná vláknina je v Bio lněné vláknině přítomna jako rostlinný sliz, který dokáže absorbovat ve vodě svůj objem až 13krát. Bio lněná vláknina má proto jemný regulační nebo projímavý účinek na míru střevní činnosti; pokud je s vlákninou užíváno zároveň velké množství tekutin, působí jako jemné projímadlo; nebo reguluje volná střeva, pokud se užívá s malým množstvím tekutin.

38 % nerozpustné vlákniny (hlavně celulóza a lignin), které se podílejí na cenném objemu a pórech. Tyto faktory umožňují vláknině na sebe vázat a ředit karcinogeny; zvláště ty, které jsou tvořeny odbouráváním kyseliny žlučové ve spodní části střev, s cílem zabránit riziku vzniku rakoviny tlustého střeva.
Rozpustná a nerozpustná vláknina se ve své činnosti vzájemně doplňují. Vlhká část Bio lněné vlákniny má schopnost zvyšovat vylučování moči a distribuovat tlak, pomáhá tak předcházet výskytu diverkulitidy a hemeroidů.

Lněná vláknina je jedním nejbohatších přírodních zdrojů rostlinných lignanů, které působí jako fytoestrogeny. Tyto sloučeniny jsou v lidském těle přeměňovány na lidské lignany, které mají mnoho funkcí.

Bio lněná vláknina je stabilní při pečení, takže může být přidána do muffinů, chleba a dalšího pečiva jako bezlepková mouka anebo náhrada vajec.

Nahoru

Copyright © 2024 Labužník Celiak, všechna práva vyhrazena | Výroba webu © 2013 Top Digital Group s.r.o.

Veškeré zde uvedené materiály (fotografie, texty) nelze šířit a používat bez svolení autora.
Bezlepková pekárna a cukrárna. Pečeme čerstvé pečivo, chléb, rohlíky, dalamánky, koláče, moučníky, dorty - vše bez lepku a z kvalitních surovin.